Finalas, kuris nebuvo sužaistas

Birželio 2-ąją dieną Taline sužaistame finale, kuriam nebuvo lemta įvykti prieš 25-erius metus, didžiausioje Estijos „Saku Suurhall“ arenoje praeityje garsūs Kauno „Žalgirio“ krepšininkai susirėmė su istorinę pergalę šventusia vietos „Kalev“ ekipa.

1991-ųjų birželio 6-ąją „Kalev“ komanda tapo paskutine legendiniu vadinamo Sovietų Sąjungos čempionato nugalėtoja. Tai – viena ryškiausių pergalių Estijos krepšinio istorijoje, kurios 25-metį šiemet nuspręsta paminėti įspūdingu renginiu.
Šis „Kalev“ čempionų titulas – vienas iš reikšmingesnių įvykių Estijos sporto istorijoje, todėl jubiliejaus proga pergalę mes nusprendėme priminti ne tik tiems, kas prieš ketvirtį amžiaus palaikė „Kalev“ komandą, bet ir jaunąjai krepšinio gerbėjų kartai, ne itin daug žinančiai apie tą istorinę pergalę“, – sakė pagrindinis renginio organizatorius ir vyriausiasis DELFI.ee redaktorius Urmo Soonvaldas.

Anot jo, „auksinis „Kalev“ kelias ir šalies valstybės nepriklausomybės atkūrimas – tai du paraleliniai procesai, dėl kurių tuo metu išgyveno ir triumfavo visa Estija.

Nors tąsyk „Kalev“ finale kovėsi su tuometinio Leningrado „Spartak“ krepšininkais, organizatoriai į šventę nusprendė pakviesti ne rusus, o „Žalgirį“, kuris dėl politinės situacijos ir sovietų agresijos jau buvo nutraukęs dalyvavimą Sovietų Sąjungos pirmenybėse.
Renginio tikslas – priminti svarbius mūsų sporto istorijos momentus ir mėgautis krepšinio mačo grožiu. Žinoma, jokio mirtino finalo mūšio ant parketo žiūrovai nepamatys, tačiau tai bus krepšinio legendų mačas – legendų, kurių žaidimas sirgaliams turėtų sukelti ne vieną malonų prisiminimą“, – pažymėjo U. Soonvaldas.

Ketvirtadienio vakarą „Kalev" ir „Žalgirio“ veteranų mūšyje nugalėjo Žalgiris“ 39:33 (23:19).
http://www.delfi.lt/a/71450176

Pasibaigus pagrindiniam mačo laikui tolimesnė akistatos dalis vyko neįprastu formatu. Aikštėje varžėsi po tris abiejų komandų snaiperius, kurie kovojo mėtydami iš trijų taškų zonos. Žalgiriečiams šiose specifinėse varžybose atstovavo D. Sirtautas, A. Palšis ir V. Chomičius. Jiems tolimais šūviais pavyko pranokti estų snaiperius Andrus Nagelį, Aivarą Kuusmmą ir Gertą Kullamae, kuris pats kadaise yra atstovavęs „Žalgirio“ komandai.

Pergalę žalgiriečiams garantavo taiklūs D. Sirtauto metimai.  Taigi Kauno „Žalgirio“ pergalė po tritaškių metimų serijos – 157:146.

„Žalgirio“ garbę Taline ginė įvairių kartų krepšininkai, tarp kurių bus ir olimpinis čempionas Valdemaras Chomičius. Be jo, į Estiją vyko Vaidas Jurgilas, Aurimas Palšis, Gintaras Staniulis, Romanas Brazdauskis, Darius Sirtautas, Virginijus Jankauskas, Robertas Ragauskas, Darius Dimavičius ir Gintaras Einikis. Vidmantas Mačiulis vyko kaip laidos "Krepšinio pasaulyje" redaktorius ir operatorius, Vitoldas Masalskis - kaip vyr. treneris, o Anatolijus Čiupkovas - kaip delegacijos vadovas.

Tuo metu „Kalev“ garbę ginė Tiitas Sokkas, Aivaras Kuusmaa, Sergejus Babenka, Rauno Pekha, Gert Kullamae ir kiti praeityje garsūs estų krepšininkai. „Kalev“ komandos trenerio pareigas pildė Jaakas Salumetsas, savo laiku dirigavęs ir „Žalgirio“ ekipai.

Informacijos šaltinis: http://www.delfi.lt/

Partneriai ir rėmėjai

Draugai