Liudui Žukaičiui – 65-eri

Vizitinė kortelė

Gimė 1951.11.26. Kauno rajone Rokelių kaime.
Baigė Kauno miesto 12-ają vid. Mokyklą 1969m.
Diplomuotas inžinierius -ekonomistas KPI 1974m.
SU žmona Valda užaugino dvi dukras Rūtą ir Eglę.
Į krepšinio pasaulį įžengė besimokydamas Kauno 12 vid. Mokyklos 6-oje klasėje.
Treniruotis pradėjo pas šviesaus atminimo Kazimierą Petkevičių.
Krepšinio paslapčių sėmėsi asfaltuotoje aikštelėje prie Neries upės, drauge su savo mokytoju ir draugu Kęstučiu Švedu, Eugenijum Vasiliausku(Taip pat Žalgirio komandos žaidėju), Audrium Taločka, Vladu Jeremejevu ir daugeliu kitų bendraminčių.
1966-1969 metais žaidė Lietuvos ir Kauno miesto jaunučių ir jaunių rinktinėse.
1969-1982 metais Kauno „Žalgirio“ komandos lengvasis puolėjas.
Nuo 1996metų iki šių dienų „Žalgiriečių veteranų“ krepšinio klubo narys, rėmėjas,treneris.

Pasiekimai

SSSR jaunučių čempionato 1967 m. Sidabro medalio laimėtojas.
Tris kartus su „Žalgirio“ komanda(1971,1973 ir 1978m.)SSSR čempionatų bronzos medalininkas.
Pasaulio universiados 1977m. Sidabro medalio laimėtojas po JAV rinktinės.

Veteranų krepšinis:

1996-Olimpinės varžybos Brisbene 4-oji vieta .
2009-Olimpinės varžybos Melburne 2-oji vieta
2011m. Brazilija Pasaulio čempionatas 1-oji vieta
2012-Europos krepšinio čempionatas 1-oji vieta.
Lietuvos veteranų čempionatai įvairiose amžiaus grupėse 1-oji vieta(2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2011m.)kaip  žaidėjas, (2015, 2016m.)kaip treneris

Atsiminimai (Trenerių, komandos draugų)

 Treneris; „Šis žaidėjas turėjo nuostabiai taiklią ranką, buvo labai techniškas, - savo knygoje pabrėžė šviesios atminties buvęs žalgiriečių treneris Vytautas Bimba. - Kai jam buvo sudaromos palankios sąlygos mesti į krepšį, beveik niekada neapvildavo, o savo taikliu metimu dažnai pelnydavo „auksinius“ taškus“.

Žaidėjas;. „Žinau tik du tokiu taiklumu pasižymėjusius krepšininkus - Algirdą Linkevičių ir Liudą Žukaitį. Tai retas talentas“, - įsitikinęs Lietuvos krepšinio veteranų lygos viceprezidentas, taip pat buvęs žalgirietis Anatolijus Čupkovas.

Rekordas;  Per 1978-ųjų SSRS čempionato rungtynes Kaune į Tbilisio „Dinamo“ krepšį įmetęs 46 taškus, L.Žukaitis pagerino, atrodė, sunkiai komandoje įveikiamą kolegos A.Linkevičiaus rekordą (45). „Aš tada pelniau net 47 taškus, tiek buvo įrašyta varžybų protokole, bet istorijoje buvo užfiksuoti 46, taip ir liko. Tiek jau to. Reikšminga man atrodo tai, jog tiek taškų surinkau tada, kai dar nebuvo tritaškių“, - pažymi buvęs „Žalgirio“ rekordininkas. Bronzos medaliai žalgiriečiams tąsyk buvo įteikti per Vilniaus sporto rūmuose vykusį pirmenybių uždarymą. Tiesa, krepšininkų nuotaikas netrukus aptemdė su komanda nelauktai atsisveikinęs treneris Stepas Butautas. Būtent su šiuo SSRS studentų rinktinei 1977-aisiais vadovavusiu strategu kauniečiai L.Žukaitis, Sergejus Jovaiša, Mindaugas Arlauskas bei vilnietis Algimantas Pavilonis iš Bulgarijoje parsivežė sidabro apdovanojimus. „Aikštėje Liudas lyg ir nepersidirbdavo, bet visada sulaukdavome tokio jo įnašo, kokio ir tikėdavomės - pavyzdžiui, 15 ar 20 taškų. Jis sumaniai pasirinkdavo poziciją atakai.. Draugiškas ir humoro jausmo nestokojantis L.Žukaitis per pratybas tapdavo kietu riešutėliu net ir „gudriuoju lapinu“ pramintam S.Jovaišai. Itin daug pastangų prireikdavo, kai tekdavo įveikti kolegą žaidžiant vienas prieš vieną. „Būdamas lengvas ir techniškas, jis puikiai išnaudodavo kiekvieną savo kozirį, - toks L.Žukaitis įsiminė pirmojo ryškumo žvaigžde vėliau tapusiam anykštėnui. - Tie bruožai atsispindėjo ne tik aikštėje, bet ir gyvenime.  L.Žukaitis gana anksti baigė karjerą - būdamas 31-erių. „Gavau traumą, vis labiau ėmė kamuoti stuburo išvarža, - aiškino veteranas. - Iki galo taip ir nepavyko išgydyti. Dar sezoną pažaidžiau su skaudančia nugara ir viskas. Gaila, kad taip atsitiko, nes tada, atėjus Arvydui Saboniui, prasidėjo labai įdomus metas. Pagaliau turėjome puikų „centrą“ ir komandos žaidimas iš esmės pasikeitė“. Lengvajam puolėjui teko pasukti kitu keliu - „uždirbti pinigus ne kojomis, o galva, protu“.  Iš pradžių Kauno „Šilumos tinklų“ ekipoje krimto trenerio duoną,po to pasuko į verslą, kurį vysto iki šių dienų.Ilgus metus vadovauja Lietuvos ir Bulgarijos bendrovei „Filipopolis“ ,kurios veikla, didmeninė prekyba gėrimais“.

Vaikystės draugas, treneris, žaidėjas
Prie veteranų pergalių daug prisidėjęs,
Prisimenu lyg vakar halė švilpia,kaukia,
O jis krašte vėl savo šanso laukia.

Po  to tikslus ir techniškas metimas,
Vėl pergalės beprotiškas laukimas
Tik šias akimirkas gerai suprasti gali,
Kas atkeliavo į krepšinio puikią šalį.

Dabar kiti laikai ir kitos bėdos,
Ne už kalnų naujieji ir kalėdos,
Supranta mūsų treneris geriausia,
Ką pasisėsi tą brolau ir pjausi.

Kad vožtuvai širdies nespaustų,
Kad pergalių fanfaros gaustų,
Kad vynas upeliu tekėtų baltas ir raudonas,
Kad namuose netruktų druskos na ir duonos.

Veteranų komandos V60 Kaunas „Žalgiris-Juta“ vadovas Kęstutis Švedas ir žaidėjai.

2016 m. lapkričio 26 d.
Kaunas

Partneriai ir rėmėjai

Draugai